handen met zeep bij een wastafel, de kraant loopt
image/svg+xml
Gepubliceerd op 16 november 2020

Reactie op aanbeveling behandeling dwang in tijden van corona

Diverse deskundigen van het expertisecentrum Dwang, Angst en Tics van Levvel reageerden op een nieuwe aanbeveling van een internationale werkgroep. Deze werkgroep adviseerde om tijdens de coronaperiode medicatie als aangewezen behandeling in te zetten bij mensen met smetvrees.

Nieuws

De internationale werkgroep van het International College of Obsessive Compulsive Spectrum Disorders (ICOCS) en het Obsessive-Compulsive Research Network (OCRN) of the European College of Neuropsychopharmacology deed de aanbeveling om tijdens de COVID-19-periode medicatie de aangewezen behandeling te laten zijn voor mensen met smetvrees. Lisbeth Utens, Marjolein Bus, Lidewij Wolters, Bregje van Beckum, Carola Wit, Renske van Horen en Chaim Huijser van het expertisecentrum Dwang, Angst en Tics verbaasden zich over dat advies. Zij pleiten ervoor eerst Exposure en Response Interventie (ERP) toe te passen. ‘Wij achten het zinvoller om met cliënten te bespreken wat verstandige maatregelen zijn (RIVM-richtlijn), en wat ‘teveel van het goede’ is (dwangrituelen). De conclusie van het expertisecentrum DAT luidt: eerst goed toegepaste cognitieve gedragstherapie CGT, op basis van goed uitgevoerde diagnostiek, daarna pas medicatie.

Benieuwd naar de volledige reactie van het expertisecentrum DAT? Je leest het hier of in De Psycholoog, nr 11 – november 2020, pagina 24-28.

 
Vragen? Misschien vind je bij veelgestelde vragen het antwoord. Staat je vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.